skip to Main Content
Apteekin Vaativat Asiakkaat

Apteekin vaativat asiakkaat

Apteekit ovat Suomessa ainoita paikkoja, joista voit hankkia lääkkeiksi luokiteltuja tavaroita. Tämä siksi, että näitä voivat myydä vain sellaiset henkilöt, jotka tuntevat tavaransa läpikotaisin. Näin myös varmistetaan se, että lääkkeet maksavat saman verran joka paikassa, eli että kansalaiset eivät ole eriarvoisessa asemassa sen perusteella, missä apteekki sijaitsee.

Apteekin väki siis tuntee siis tavaransa hyvin; muuten he eivät olisi sitä myymässä. Toinen apteekin tärkeä elementti on tietysti asiakaskunta, joka määräytyy sen mukaan, missä apteekki sijaitsee. Asiakkaat tulevat harvoin apteekkiin kovinkaan nautinnollisin mielin, vaan tarkoitus on saada se, mitä tarvitaan ja lähteä pois mahdollisimman nopeasti. Se, millaista palvelua asiakas saa apteekissa, jää kyllä takuulla mieleen. Lisäksi apteekit tarjoavat elintärkeää palvelua, minkä vuoksi on tärkeää, että niiden palvelutaso on myös sen tasoista.

Miten pitää huolta asiakkaistaan?

Asiakkuudenhallintaan on kehitetty omia tietojärjestelmiään, sillä nykyaika vaatii melko tehokasta ja turvallista tiedonkeruuta ja tämä ei enää onnistu pienenkään apteekin kohdalla ihan pelkällä kynällä ja paperilla. Apteekin kannattaa siis hankkia sellainen crm järjestelmä, joka on oikein mitoitettu ja pystyy pitämään huolta kaikista asiakkaista tasavertaisesti. CRM koostuu niin tietojärjestelmistä kuin vaikkapa yrityksen sähköpostilistoista. Tällainen palvelu voidaan toki ostaa valmiina kokonaisuutena, jos CRM ei ole apteekin pitäjälle entuudestaan kovinkaan tuttu.

Onnistunut CRM-järjestelmä pitää ennen kaikkea huolen siitä, että vanhat asiakkaat tulevat takaisin, sillä mille tahansa yritykselle tulee aina kalliimmaksi hankkia uudet asiakkaat kuin pitää jo olemassa olevat. Apteekkien kohdalla tämä vaara on kuitenkin hieman pienempi, kuin muilla yrityksillä, sillä Suomessa apteekkien sijainti on ennalta määrätty siten, että kansalaisilla olisi mahdollisimman tasainen pääsy apteekkiin, eikä apteekkien tarvitse alkaa kilpailla keskenään.

Pienillä lisillä eteenpäin

Kuten jo aiemmin todettu, CRM-järjestelmään liittyy myös yrityksen sähköpostilista. Kaikilla apteekeilla on yleensä jonkinlainen sähköpostilista, jolle asiakkaat voivat liittyä. Yleensä kyseessä on asiakkaan lähiapteekki, jonka palveluista ja aukioloajoista halutaan saada tietoa. Tiedon saanti onkin tärkein syy liittyä apteekin sähköpostilistalle ja monesti uutiskirjeiltä odotetaan esimerkiksi vuodenaikaan sopivaa tiedotusta siitä, miten vaikka parhaiten hoitaa hyttysenpuremia tai nuhaa. Näissä uutiskirjeissä voi myös ihan hyvin mainostaa kaikkea muuta paitsi lääkkeitä ja tarjota niistä myös jonkinlaisen kampanja-alennuksen vaikkapa sesongin mukaan.

Apteekki voi myös panostaa viihtyvyyteen sillä, että siellä on mukavat penkit, joissa reseptilääkkeitä hakevat voivat odotella vuoroaan. Apteekkiin voi tilata myös paikallislehden juurikin tähän odotustilaan. Toinen pieni lisä on vesipiste.

Toisinaan ihmiset eivät tule apteekkiin vain hankkimaan lääkkeitä, vaan tuomaan niitä sinne. Apteekeilla on velvollisuus ottaa vastaan vanhentuneet lääkkeet, jotta ne voidaan hävittää turvallisesti ja ammattimaisesti. Vanhojen Buranoiden huuhtelu pöntöstä alas on melko lailla vastuuttominta, mitä on. Vanhentuneiden lääkkeiden palautus toimii usein itsepalveluna, joten palautusastia kannattaa asemoida siten, että se on mahdollisimman lähellä sisäänkäyntiä, jotta itse apteekissa pyörii mahdollisimman vähän porukkaa.

Pienillä paikkakunnilla apteekeilla on myös yleensä melko hyvä taloustilanne vähäisen kilpailun vuoksi. tämä tekee niistä hyviä ehdokkaita paikallisten urheiluseurojen sponsoreiksi ja tällä tavoin apteekki pystyy parantamaan näkyvyyttään entistä paremmin lähialueellaan. Tämä on myös niin sanottua pehmeää vaikuttamista, eli apteekki antaa itsestään paremman kuvan tekemällä tavallaan hyväntekeväisyyttä jo valmiiksi huipputärkeän työnsä rinnalla.

Back To Top
Total