skip to Main Content
Mikä On Lääkeyhtiöiden Tarkoitus?

Mikä on lääkeyhtiöiden tarkoitus?

Yksittäisenä kuluttajana ajattelet varmasti ensimmäiseksi, että se on sopivien lääkkeiden kehittely, testaus, markkinointi ja myynti. Olet oikeassa, juuri näin asia pohjimmiltaan on. Lääkkeitä tarvitaan, sillä ihmiset saavat elämässään erilaisia sairauksien oireita ja pahimmillaan sairastuvat ja kuolemat. Lääkkeitä tarvitsevat ihmisten lisäksi myös tuotantoeläimet ja rakkaat lemmikit. Lääketehtailla on siis todella paljon mietittävää saada oikeanlaisia, sairauksia torjuvia ja parantavia lääkkeitä ihmisten ja eläinten käyttöön. Antibiootti käsitteenä tarkoittaa mikrobilääkettä, jota on saatu käyttöön jonkin mikrobin tuottamana.

Tiesitkö, että 1960-1970-lukua sanotaan yleisesti lääkeyhtiöiden kultaiseksi ajanjaksoksi. Kyseisenä aikana kehiteltiin lääkkeitä erilaisten oireiden hoitoon ja sairauksien ehkäisyyn. 1960-luvulla kehitettiin muun muassa psyykenlääkkeet, jotka kehitettiin estämään ja lyhentämään potilailla esiintyviä psykiatrisia sairausjaksoja.

Lääketeollisuuden historia on kiehtovaa tutkittavaa

Lääketeollisuuden historia alkaa 1900-luvun alusta. Saksalainen professori ja lääkäri Paul Ehrlic aloitti tuolloin lääkkeiden tieteellisen kehitystyön, myös kemoterapia otettiin tuolloin käyttöön. Kemoterapia käsitteenä tarkoittaa erilaisten sairauksien hoitamista kemiallisilla menetelmillä valmistetuilla lääkkeillä. Tunnetuimpia tällaisia lääkkeitä maailmassa ovat syöpätautien hoitoon kehitetyt sytostaatit.

Antibiooteista penisilliini otettiin käyttöön 1930-luvulla, jolloin sitä käytettiin lähinnä sairaaloissa. Lääkärien reseptikäyttöön lääkäriasemilla penisilliini tuli vasta 1960-luvulla, jolloin sitä määrättiin potilaille erittäin tehokkaana antibioottina. Tutustutaan seuraavaksi siihen, minkälaisia eroja löytyy niin sanottujen käsikauppalääkkeiden ja reseptilääkkeiden väliltä.

Miten käsikauppalääkkeet ja reseptilääkkeet eroavat toisistaan?

  • Käsikauppalääkkeet

Käsikauppalääkkeiksi kutsutaan lääkkeitä, joiden ostamiseen ei tarvita lääkärin erikseen kirjoittamaa reseptiä. Käsikauppalääkkeitä voivat olla esimerkiksi yskän-, flunssan- tai refluksivaivojen ehkäisemiseen tarkoitetut lääkkeet.

  • Reseptilääkkeet

Reseptilääkkeitä ovat tiettyjen sairauksien hoitoon tarkoitetut lääkärin määräämät lääkkeet. Lääke tarkoittaa reseptilääkettä silloin, kun sen hoitoon tarvitaan lääkärin tekemään diagnoosiin pohjautuvaa lääkettä.

Maailman tunnetuimpia lääkeyhtiöitä

Maailmassa on olemassa sekä pieniä että suuria lääkeyrityksiä. Yleisesti on todettu, että globaaleja maailmanmarkkinoita hallitsevat 10-20 tunnettua lääkeyhtiötä. Tunnetuimpia lääkeyhtiöitä maailmassa ovat muun muassa Johnson&Johnson, Glaxo Smith Kline, Pfizer, Astra Zeneca, Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, El Lilly, Merck ja Abbot Laboratories. Lääkkeitä käyttävät kaikenikäiset henkilöt ja jokaisella on varmasti vahva luottamus siihen, että lääke auttaa juuri heitä vaivaaviin pysyviin tai tilapäisiin sairauksiin.

Back To Top
Total