skip to Main Content
Suomi On Taas Houkutteleva Kohde Lääkeyrityksille

Suomi on taas houkutteleva kohde lääkeyrityksille

Vaikka Suomi on pieni markkina, useat lääkealan yritykset toimivat mielellään Suomessa. Syy tähän liittyy Suomen tarjoamaan korkeaan osaamiseen, mitä jokainen tutkimustyötä tekevä yritys tarvitsee.

On tosin huomattava, että vuoden 2008 jälkeen investoinnit alalle ovat vähentyneet, mutta nyt niillä on taas mahdollisuus nousuun. Investointien määrä tietenkin laski yleinen taloustilanne kaikilla toimialoilla, mutta joidenkin arvioiden mukaan kyse ei ollut ainoastaan siitä. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, osin siksi että maailma on muuttunut ja osin siksi, että Suomi on parantanut asemiaan.

Syitä Suomen houkuttelevuuteen on paljon. Toisaalta taustalla on toimintaympäristön yleinen vahvuus ja toisaalta yksittäiset tekijät, kuten viime vuosina syntyneet biopankit, jotka kiinnostavat monia toimijoita.

Suomalaisissa yliopistoissa on useita huipputason lääketieteellisiä tiedekuntia ja maasta löytyy lukuisia kansainvälisesti arvostettuja lääkefirmoja. Vaikka Suomen sijainti puhtaasti maailmankarttaa katsomalla voi aluksi näyttää syrjäiseltä, tosiasiassa yhteydet niin länteen kuin itään ovat erinomaiset. Maailma on muuttunut pienemmäksi globalisaation myötä, ja etäisyydet ovat menettäneet merkitystään. Yhä enemmän korostuu osaaminen ja hyvät olosuhteet tutkimustyölle ja bisnekselle. Tässä kisassa Suomi pärjää yllättävän hyvin. Ja juuri siksi useiden eri alojen yritykset viihtyvät hyvin Suomessa, niin myös lääketeollisuus.

Vielä joitakin vuosia sitten yritykset painottivat kustannuksia tehdessään päätöksiä siitä, mihin ne sijoittuvat. Toki edelleen moni yritys juoksee halvimpien kustannukset perässä ja tämä voi olla hyvinkin perusteltua monilla eri toimialoilla, ja monissa eri tilanteissa. Yhä useammin päätöksiin vaikuttavat kuitenkin puhtaasti se, missä on tarjolla osaavinta henkilökuntaa ja verkostoja, joita voi toiminnassaan hyödyntää.

Yritykset, jotka hakevat huippuluokan osaajia, katsovat todennäköisesti myös Suomea yhtenä vaihtoehtona sijoittumiselleen. Suomalaisten tutkijoiden osaaminen ei häviä maailman parhaimmille, ja Suomesta löytyy laajasti erilaista osaamista lääketieteessä. Tämä onkin syy sille, että Suomen kaltaisessa pienessä maassa tehdään paljon lääketieteellisestä tutkimusta. Ei pelkästään puhtaasti perinteistä lääketutkimusta vaan myös esimerkiksi erialaisia lääketieteellisiä mittalaitteita kehitetään jatkuvasti Suomessa. Tässä Suomi on aivan maailman kärkimaita.

Suomessa arvostetaan laajasti tutkimusta ja korkeakoulutusta, joka liittyy luonnon- ja lääketieteisiin. Tämä näkyy joka puolella yhteiskunnassa ja se luo myös yrityksille hyvän ja mielekkään toimintaympäristön. Yrityksen kannalta on aina tärkeää, että ala, jonka parissa se toimii on laajasti hyväksyttyä ja arvostettua, sillä se helpottaa aina työskentelyä ja luo luotettavan ja ennustettavan toimintaympäristön.

Päinvastoin, jos alaan suhtaudutaan kriittisesti, on todennäköistä, että milloin tahansa toimintaa saatetaan alkaa reguloida tai esimerkiksi vaikkapa haittaveroilla verottaa, mikä ei tietenkään ole yrityksen kannalta hyvä asia. Lääketeollisuus on ymmärrettävästi hyvin säännelty ala, ja siksi yritykset mielellään valitsevat toiminnalleen maita, joissa niihin suhtaudutaan myönteisesti.

Back To Top
Total