skip to Main Content
Suomalaiset Asiantuntijat Varoittavat Piilolinssien Väärinkäytöstä

Suomalaiset asiantuntijat varoittavat piilolinssien väärinkäytöstä

Piilolinssien käyttö tänä päivänä on yleisempää kuin koskaan aikaisemmin. Ennen muovin keksimistä piilolinssit valmistettiin lasista, mutta kiitos modernin teknologian ja uraa uurtavien lääketieteen ammattilaisten, tänä päivänä piilolinssien käyttö on helppoa, turvallista ja hygieenistä. Nykyiset pehmeämmät piilolinssit valmistetaan joustavasta ja imukykyisestä hydrofiilisesta muovista, jota kutsutaan puhekielellä myös hydrogeeliksi. Osa hydrogeeleistä voi koostua jopa 90% puhtaasta vedestä, joka ei kuitenkaan liukene itse piilolinssiin.

Hydrogeelistä valmistetut piilolinssit voidaan jaotella kolmeen eri kategoriaan niiden vesipitoisuuden perusteella. Nämä kolme kategoriaa ovat alhaisen vesipitoisuuden linssit, joista alle 40% on vettä, keskitason vesipitoisuuden linssit, joista 50-60% on vettä ja korkean vesipitoisuuden linssit, joista jopa yli 60% on vettä. Yleensä ohueemmissa linsseissä on pienempi vesipitoisuus ja paksummissa linsseissä korkeampi vesipitoisuus.

Kiitos näiden vettä vettä sisältävien linssien, silmän sarveiskalvo pysy terveempänä ja kosteampana myös piilolinssien käytön aikana, sillä hydrogeeli mahdollistaa hapen pääsyn silmiin linssin läpi. Riippuen piilolinssien käyttäjästä, toisille sopivat paremmin vähemmän vettä sisältävät piilolinssit ja toisille taas enemmän vettä sisältävät linssit. Nykyaikaiset piilolinssit ovat turvallisia käyttää pidempiäkin aikoja ilman haittavaikutuksia, mutta monet suomalaiset optiikan ammattilaiset ja piilolinssien tutkijat ovat huomanneet, että piilolinssien yleistyessä myös sen käytössä on tapahtunut muutoksia.

Huolimaton käyttö voi vaarantaa silmän terveyden

Suomessa on tällä hetkellä yli 300 000 piilolinssien käyttäjää ja piilolinssien kehitystä ja käyttöä tutkitaan ja parannetaan koko ajan. Piilolinssien asiantuntijoita löytyy ympäri maata silmälasiliikkeistä sekä lääkäriasemilta. Piilolinssien käyttö on ollut pitkään hyvin kontrolloitua, mutta nykyään piilolinssejä tilataan paljon netistä. Silmäasema Fennican myyntijohtaja ja Suomen Piilolasiseuran puheenjohtaja Hemmo Salon mukaan lähes puolet Suomessa käytettävistä piilolinsseistä tilataan nykyään netistä. Piilolinssit, jotka tilataan netistä eivät juurikaan poikkea optikolta saatavista piilolinsseistä ja ovat usein erittäin korkeatasoisia ja hygieenisiä, muutamia naamiaisasusteeksi tarkoitettuja linssejä lukuun ottamatta.

Salon mukaan ongelmia eivät juurikaan koskaan aiheuta itse piilolinssit vaan niiden käyttö ilman optikon tai farmaseutin asiantuntevaa apua. Salo suosittelee käyntiä optikolla edes kerran vuodessa kaikille, oli sitten piilolinssien käyttäjä tai ei. On myös yleistä, että erityisesti postimyyntilinssien käyttäjät unohtavat säännölliset optikon tarkastukset, toisin kuin itse liikkeissä asioivat. Lisäksi yleinen harhaluulo on, että kaikki linssit soveltuvat kaikkiin silmiin, mutta asia ei kuitenkaan ole näin. Yleisimpiä piilolinssien väärinkäyttöjä ovat linssien väärä sopivuus, niiden kanssa nukkuminen ja hygienian laiminlyönti. Hapenpuute ja huono hygienia johtaa usein epämukaviin tuntemuksiin ja sarveiskalvontulehdukseen tai pahimmillaan seurauksena voi olla näönmenetys. Linssien käyttäjän tuleekin havahtua ongelmaan heti, kun linssi tuntuu huonolta, sillä oikein käytettynä piilolinssin ei tulisi tuntua silmällä yhtään miltään.

Silmäalan asiantuntijalla eli optikolla on tärkeä tehtävä oikeanlaisten piilolinssien löytämisessä. Optikon avulla käyttäjä voi varmistaa, että linssi viihtyy silmässä ja toisinpäin. Linssejä on niin liikkeissä kuin netissäkin valtava määrä ja niiden halkaisijat, kaarevuudet ja voimakkuudet vaihtelevat. Piilolinssien käyttäjien tulisikin käydä optikolla noin kerran kuussa. Silmätarkastusta ei siis kannata pelätä turhaan ja Suomessa yleistynyt piilolinssien käyttö on johtanut myös alan ammattilaisten innovatiivisuuden, tuoteturvallisuuden ja silmäystävällisyyden kasvuun ja kehittymiseen. Lisäksi optikkoliikkeet ja silmälääkärit ympäri Suomea ovat kehittäneet yhdessä yhä tarkempia ja kokonaisvaltaisia näöntutkimuksia ja käyttöohjeita, joiden avulla täydellisten piilolinssien löytäminen ja turvallinen käyttö ovat taattuja.

Back To Top
Total