skip to Main Content
Lääketeollisuus Suomessa

Lääketeollisuus Suomessa

Vaikka lääketeollisuuden työpaikkoja onkin siirtynyt halvemman tuotannon maihin, voi suomalainen lääketeollisuus kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvin. Taantumasta on selvitty ja ala on jälleen noususuhdanteista. Tämä on näkynyt myös sellaisten yritysten kuin Frilans ja Finans toiminnassa.

Tällä hetkellä lääketeollisuus työllistää Suomessa n. 5400 ihmistä. Suurin osa työpaikoista on tuotekehityksen ja tutkimuksen puolella, mutta myös markkinointi on suuri työllistäjä.

Seuraavassa esitellään joitakin Suomessa toimivia lääkealan yrityksiä.

Orion oyj

Orion on varmasti yksi tunnetuimmista suomalaisista lääkealan yrityksistä. Sen toiminta kattaa noin kymmeneksennen suomalaisista lääkemarkkinoista. Orionin toiminnassa on kaksi eri haaraa: diagnostiikka ja lääketuotanto. Lääketuotannossa pääpaino on omassa lääkekehittelyssä. Diagnostisella puolella valmistetaan diagnostiikkaa helpottavia testimenetelmiä ja -järjestelmiä sekä terveydenhuollon että teollisuuden tarpeisiin. Orion myös valmistaa diagnostiikkatuotteita alan muille yrityksille. Lääkkeiden ostalta toiminta kattaa niin ihmis- kuin eläinlääkkeetkin. Lääkepuolella toiminnan painopiste on keskushermosto-, syöpä- ja hengityselinsairauksien hoidossa. Yrityksen toiminta on kansainvälistä, mutta sen päämarkkina-alueena on edelleen Suomi. Brändinä Orion oli Suomen kolmanneksi arvostetuin vuonna 2016.

Pfizer

Pfizer ei ole alunperin suomalainen yritys, vaan sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Siitä huolimatta se ansaitsee tulla mainituksi, sillä se on toiminut maassamme jo yli puoli vuosisataa ja on yksi maamme suurimmista lääkealan yrityksistä. Pfizterin toimintaan kuuluu paitsi alkuperäislääkkeitä, myös rinnakkaislääkkeitä ja erilaisia itsehoitotuotteita. Yhtiön valikoimiin kuuluu lääkkeitä mm. verenpainetautiin, syöpään, kipuun, masennukseen, ahdistuneisuuteen, korkeaan kolesteroliin ja erektiohäiriöihin. Pfizer käyttää vuosittain lääketutkimukseen n. 7 miljardia euroa. Sen tunnetuimpia lääkkeitä ovat mm. potenssilääke Viagra ja verenpainelääke Lipitor. Jälkimmäinen lääkkeeseen liittyi Suomessa joitakin vuosia sitten oikeusjuttu, kun Pfizer oli estänyt aasialaisen rinnakkaislääkkeen pääsyn markkinoille patenttisuojaan vedoten. Lopulta oikeus katsoi ettei patenttisuoja ollut pätevä ja yhtiö tuomittiin korvauksiin.

Novartis

Novartis on maailman toiseksi suurin lääkealan yritys, jonka Suomen toimipiste sijaitsee Espoon Tapiolassa. Se työllistää maassamme lähemmäs toistasataa työntekijää. Sen alkuperäismaa on Sveitsi ja se tuottaa lääkkeitä myös Sandozin nimellä. Alkuperäis- ja rinnakkaislääkkeiden lisäksi se tuottaa myös silmäkirurgisia laitteita ja silmätuotteita. Tällä hetkellä yhtiön tavoitteissa on paitsi tuotteiden kehittely myös laajentuminen uusille markkina-alueille Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Sivuillaan Novartis painottaa toimintansa vastuullisuutta ja potilaslähtöisyyttä. Yhdeksi tavoitteekseen se mainitsee sellaisten sairauksien kuin malarian ja lepran poistamisen sekä yhteistyön lääkärien, hoitajien ja potilasjärjestöjen kanssa. Se myös mainitsee toimintansa läpinäkyvyyden yhdeksi tavoitteistaan.

Jansen-Cilag Oy

Myös Jansen-Cilag painottaa toimintansa eettisyyttä ja yhteistyötä potilasjärjestöjen ja muiden alan toimijoiden kanssa. Yhtiön tuotteiden terapia-alueet vaihtelevat psoriasiksesta syöpään, HIV:hen ja skitsofreniaan. Jansen järjestää erilaisia koulutusohjelmia sekä tukee hoitoalan työntekijöiden ammatillista kehittymistä. Se tekee tutkimuksellista yhteistyötä myös muiden lääkelan toimijoiden kanssa.

LEO Pharma

Leo Pharma on tanskalainen monikansallinen lääkeyritys ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritys. Sen omistaa tanskalainen säätiö LEO Foundation. Sillä on n. 5000 työntekijää, yhteensä 60 maassa. Sen alku on tanskalaisessa apteekissa viime vuosisadan alkupuolelta. Sittemmin kehitys on ollut nousujohteista. Sen tuotteiden selvä pääpaino on ihosairauksissa, joskin mukaan lukeutuu myös laskimotukosten ja keuhkoembolian hoitoon liittyviä tuotteita. Myös virtsatieinfektioiden hoito lukeutuu sen toimialaan. Myös LEO Pharma ilmoittaa tekevänsä työtä niin yhdistysten, potilasjärjestöjen kuin julkisten tahojenkin kanssa.

Back To Top
Total